دکتر غلام نبی فیضی چکاب - وکیل دادگستری
1 - از جمله خاصیت های انتخابات در هرصنفی ایجاد شور و هیجان در میان دست اندر کاران این امر است. گاه برخی نامزدهای انتخاباتی به حرمت سلیقه رای دهندگان و به یمن صرافتی که خود دارند شعارهای مقبول و مطبوع مخاطبین را تدوین و عرضه می کنند. در نظر اینان آنچه اهمیت دارد تسخیر روح رای دهندگان است نه درک و اجرای منویات ایشان. برخی نیز تصور می کنند که آنچه بر زمین مانده نیازمند حضور نجات بخش ایشان است و صادقانه شعار انجام امور مهمه ای را می دهند که گویا دیگران نمی خواسته اند بر آنها جامه عمل بپوشانند. اینان ناخواسته و صادقانه ناشدنی ها و آرمان های ناممکن را سنگ بنای برنامه های خود قرار می دهند. و چون از دل می گویند شاید لاجرم بر دل نشیند و شاهین مسئولیت حضور در هیات مدیره آتی را بر دوش ایشان بنشاند. در هریک از این فروض به علت عدم انطباق احتمالی شعارها و برنامه های آنان با واقعیات موجود ممکن است گوی توفیق ایشان در میدان کانون جلوه کارساز و موثری نداشته باشد.
2- از این رو شاید توصیه خرمندانه و راهبردی به تمام دلسوزان و مدعیان حضور در عرصه مدیریت کلان کانون این باشد که از هم اکنون با شناخت صحیح از نیاز های واقعی و کاستی هایی که جامعه شریف و مظلوم! وکالت را رنج می دهد، و درک آرمان هایی که عملا با روش و منش صحیح قابل برآوردن هستند وارد این عرصه شده و از طرح شعارهای نشدنی یا اغوا کننده خود داری نمایند.
3- نامزدها در این راستا باید بدانند که پیشینیان و اسلاف زحمت کش و تلاشگر آنان در هیات مدیره فعلی یا هیات مدیره های قبل چه اقداماتی کرده اند و چه توفیقاتی نصیبشان شده و در چه مواردی با مشکلات معقول یا نامعقول مواجه بوده اند، تا مجبور نشوند شعارهای نشدنی مطرح کنند و انتظارات معقول همکاران وکیل خود را منحرف کنند و یا راه رفته را دوباره بپیمایند.
4- یکی از راه های نیل به مقصود شاید این باشد که هیات مدیره محترم کانون نشست های فوری دوستانه و روشن کننده ای را با نامزدهای انتخابات آتی برگزار نموده ، خدمات ارزنده خود را به طور هدفمند برای آن ها تشریح نموده و توفیق ها و ناکامی ها و احتمالا علل آنها را تحلیل نمایند تا نامزدهای انتخابات آتی در فکر اختراع مجدد چرخ نباشند و راه های نافرجام را از نقشه راه خود بزدایند. و وعده های انتخاباتی آنان به دور از تردید و توهم باشد. البته برخی از اعضای هیئت مدیره فعلی در جلسات سخنرانی برگزار شده در کانون و نیز در مقالات مکتوب خود به نوعی مبادرت به ارائه گزارش فعالیت های هیات مدیره نموده اند اما هرچند این اقدام پسندیده تا حدودی مفید است لیکن وافی به مقصود فوق نیست.
5- در شرکت های دولتی و خصوصی و همچنین موسسات عمومی ، در جلسات مجامع عمومی عادی و فوق العاده که با حضور افراد ذیصلاح تشکیل می شود و قبلا بازرسان و حسابرسان گزارش جامع و تراز مالی این نهاد ها را تهیه و ارائه نموده اند، در صورت سلامت رفتار مدیران تا حدود زیادی امکان تبادل نظر با اعضای مجمع و پاسخگویی به آنان فراهم می گردد. و النهایه مجمع عمومی عملکرد گذشته را رد یا تائید و تکالیف هیئت مدیره آینده را نیز باتوجه به نیاز موسسه تصویب می نماید. اما در کانون وکلای دادگستری که از نهاد های متعالی و پیشرفته دنیای امروز محسوب می شود غفلت قانون گذار از شان هیات عمومی که یاد آور همان مجمع عمومی است موجب شده که به طور سنتی نیز چنین فرصت مغتنمی از دست برود.
6- ماده یک لایحه قانونی استقلال کانون وکلا مصوب 1333 رکن اول از ارکان چهارگانه کانون را هیات عمومی ذکر نموده است. ولی متاسفانه ماده 3 این لایحه مقرر داشته که هیات عمومی هر دوسال یک بار و برای انتخاب اعضای هیات مدیره تشکیل جلسه می دهد. و گویا وظیفه دیگری برای این رکن در نظر گرفته نشده است. اما نباید فراموش کرد که طبق ماده یک این لایحه و مقررات بعدی، کانون وکلای دادگستری یک موسسه مستقل عمومی است و بر اساس ماده 10 قانون گردش آزاد اطلاعات مصوب 1388 موسسات عمومی باید به نحو مشخص و شفاف به اعضای خود اطلاع رسانی نمایند. بعلاوه ماده 14 آئین نامه داخلی کانون نیز از سال 1344 به این مهم توجه کرده و مقرر نموده : «لااقل هر شش ماه يكبار هيئت مديره از كليه وكلاي دادگستري دعوت ميكند تا براي استماع گزارش اقدامات هيئت مديره و توضيح در اطراف مسايلي كه ضروري تشخيص ميشود، حضور به هم رسانند؛ عين گزارش هيئت مديره در مجله كانون منتشر خواهد شد.»
7- بحث در خصوص ساختار و ارکان کانون وکلا، جایگاه هیات عمومی، هیات مدیره و همچنین فعال سازی نهاد حسابرسی و بازرسی و سایر مباحث ساختاری و قانونی نیازمند بررسی مفصل تری است و با توجه به لایحه جامع وکالت که در شرف تدوین وتصویب است از اهمیت ویژه ای برخوردار گردیده که مستقلاً باید مورد توجه قرار گیرد. عجالتاً پیشنهاد می گردد هیات مدیره محترم فعلی با استفاده از پتانسیل های فوق الذکر ترتیبی اتخاذ نماید که همکاران محترم وکیل به طور رسمی گزارش عملکرد آنان را استماع کنند و از زحمات و خدمات آن ها مطلع شوند و خصوصا نامزدهای انتخابات آتی از توفیقات و ناکامی های آنان در اعتلای شان و منزلت نهاد وکالت، حل معضلات کانون وکلا و خصوصا از علل و عوامل بازدارنده نیل به اهداف مربوطه مطلع گردند. این امر می تواند سهم موثری در واقعی کردن دیدگاه های ایشان به منظور ارائه شعارها و تنظیم نقشه راه آنان داشته باشد.
وبلاگ وکلای ملت