ابوالفضل لساني
متولد : 1276
ابوالفضل لساني، فرزند حاج ميرزا نصرالله (لسان المحدثين)، در سال 1276 (ش) در شهر نور مازندران به دنيا آمد. پدرش از وعاظ و علماي معروف مازندران بود و نياكانش اهل دين و از روحانيون مشهور بودند و كتابخانه مهمي داشتند كه بعدها آن را به آستانه قم اهدا كردند. ابوالفضل لساني دوره مقدماتي صرف و نحو عربي و معاني و بيان را نزد ملامرتضي نوري آغاز كرد. سپس در حوزه هاي علميه تهران به فراگيري دوره كامل رشته معقول و منقول پرداخت. پس از پايان اين دورهها، به منظور خدمت آموزشي در وزارت فرهنگ، يك دوره حساب و جغرافيا و ديگر دروس سيكل اول متوسطه را فرا گرفت و در امتحانات انتخاب معلم وزارت فرهنگ (1298 ش) شركت كرد. سپس به مطالعه عميق در رشته هاي مختلف سياسي و اجتماعي، تاريخ تفصيلي ايران و قارههاي مختلف پرداخت. مدتي به روزنامه نويسي و سردبيري روزنامههاي اواخر دهه 1290 و اوايل دهه 1300 (ش) مشغول بود (روزنامه وطن، روزنامه اقتصاد ايران و روزنامه كار) پس از روي كار آمدن حكومت رضاخان، روزنامه نگاري را رها كرد و به كارهاي فرهنگي و معلمي پرداخت.
پس از تشكيل دادگستري نوين، به دعوت علي اكبر خان داور، با سمت مستنطقي (بازپرسي) به شهر اصفهان رفت. يك سال و نيم بعد، دادستان اصفهان شد و مدتي بعد به مستشاري دادگاه استان اصفهان رسيد. ديگر عناوين قضايي وي عبارتند از: رئيس دادگستري يزد (1310 ش)، رئيس دادگاه هاي شهرستان شيراز (1312 ش)، مستشار دادگاه اصفهان (1316 ش)، رئيس دادگستري كرمان (1318 ش)، دادستان خراسان (1319 ش) در سال 1320 (ش) حكم دادستاني استان 3 و 4 براي او صادر شد، اما به دلايلي نپذيرفت و از كار قضايي كناره گيري كرد. از همين تاريخ، جواز وكالت خود را دريافت كرد و تا آخر عمر به وكالت دادگستري مشغول بود. البته چند سالي نيز در كسوت نماينده مجلس شوراي ملي و سناتور مجلس سنا انجام وظيفه كرد.
اهم آثار تاليفي و تحقيقي آقاي لساني عبارتند از: 1- سلسله مقالات تاريخي، علوم اجتماعي، سياسي و اقتصادي كه از سال 1326 تا 1329 (ش) در روزنامه داد منتشر شده است. 2- نفت ، طلاي سياه يا بلاي ايران (600 صفحه، بخشي از مقالات منتشر شده قبلي در زمينه مسائل سياسي، اقتصادي و اجتماعي نفت ايران) 3- سلسله مقالات مادر گنهكار يا صحنه زندگي كه در روزنامه داد منتشر شده است 4- مادر گنهكار (بر اساس همان مقالات قبلي)
ابوالفضل لساني، بر اثر يك مزاحمت تلفني دچار حمله و سكته قلبي شديد شد و سرانجام در روز جمعه نوزدهم دي ماه 1337 (ش) در تهران درگذشت . پيكرش در امامزاده عبدالله (س) شهر ري تهران به خاك سپرده شده است.
برگرفته از وبسایت مدرسه عالی حقوق