فرشيد رفوگران وكيل پايه يك دادگستري
خبر كشته شدن دختر جواني به نام «تينا» كه در اثر عمل بزهكارانه جوان 20سالهاي به نام دارا مجروح و سپس فوت كرد از چند جهت قابل تامل و بررسي است:
1- كاهش ضريب امنيت اجتماعي و ورود آسيب جدي به مباني اخلاقي و نهاد اطمينان و ديگرخواهي در جامعه امروزي.
2- تاثير منفي معضلات خانوادگي بهخصوص مقوله طلاق در تربيت فرزندان و هدايت خواسته يا ناخواسته آنها به سمت اضمحلال، پوچگرايي و فساد.
3- گسترش و افزايش روزانه خشونت و كاهش سن بزهكاران جنايي با وجود قوانين جزايي سلبي و اجراي مداوم آن در سراسر كشور.
مقولات سهگانه مذكور، شايسته مطالعه و بررسيهاي دقيق و كارشناسيشده علمي، روانپژوهي، آسيبشناسي، جامعهشناختي و بررسي تاثير مواردي چون فرهنگ، اقتصاد و سياست در حوزه جرمشناسي و كيفرشناسي است كه نياز به فرصت مناسب و مجال ديگري دارد.
اما نكتهاي كه از ديدگاه حقوقي موضوع قابل توجه است شناخت نوع اقدام مجرمانه داراست، چرا كه تشخيص دقيق موضوع و انطباق آن با موازين صحيح و دقيق قانوني، نتيجهاي به گستره برائت تا اعدام وي خواهد داشت.
هرچند عمل واقعشده از سوي متهم بسيار ناپسند و نكوهيده بوده و منجر به ورود آسيب و زيان جدي فردي، خانوادگي و اجتماعي شده است و هيچ عقل سليم و وجدان آگاهی عمل وي را تاييد نميكند، اما چنانچه تحت تاثير افكار احساسي يا واكنش غيرمنطقي جامعه دقت لازم در تحقيقات پليسي يا رسيدگي قضايي اعمال نشود و منجر به صدور شتابزده حكم و اجراي آن شود مسلما تاثير منفي و عمیق آن در جامعه مخربتر خواهد بود. بنابراين تا حد امكان بايد ضمن كاستن از استرس و افسردگي خانواده زيانديده و حفظ آرامش رواني جامعه، شرايطي را ايجاد كرد كه در روند رسيدگي دقيق انتظامي و قضايي، معضل يا چالشي ايجاد نشود.
مقولهاي كه در اين خبر شگفتي نگارنده را دربر داشت، سبك و سياق مطالب و برخوردها و نگرشهاي مختلف مرتبط با آن بود كه به صورت تلويحي و ضمني، اذهان را به سمت عمدي بودن قتل انجامشده سوق ميدهد.
درحالي كه با توجه به ظاهر خبر، هيچيك از عناصر قانوني و شرعي براي تحقق عمد بودن حادثه مذكور، مانند سوءنيت خاص يا عام، انگيزه و داعي بر انجام عمل قتل يا كشنده بودن نوعي يا شخصي عمل وجود نداشته است.
بنابراين اولا بايد با بررسي دقيق موضوع در معرفي و تشخيص عنوان مجرمانه كوشيد، ثانيا با انجام تحقيقات جامع و مانع نسبت به شناخت علل و عوامل بزهكاري جوانان جامعه كه دارا نماينده قشر كثيري از آنهاست، اقدام كرد.
روزنامه شرق 21/4/91